.mfp-title { display: none;}

Dit is mijn eerste blog, een blog die draait om beleving. Ik vind het leuk om te vertellen waarom het woord beleving zo’n  belangrijke rol speelt in mijn leven. Waarom  ik mijn hele leven al met beleving bezig ben. Waarschijnlijk u ook (of mag ik jij zeggen?), ook al weet je dat misschien nog niet.

Als interieurontwerper van een leuk interieurontwerpbureau in Westervoort, dichtbij Arnhem, vind ik het heerlijk om een interieur te ontwerpen dat naadloos aansluit bij de opdrachtgever die tevens gebruiker is van de ruimte. Dit kunnen natuurlijk ook meerdere gebruikers zijn. Het is dan ook heel belangrijk om te weten met wie ik te maken heb, hoe de ruimtes worden gebruikt, wat hij of zij met deze ruimtes wilt gaan doen? Wat zijn haar of zijn wensen? Wat is het doel? Welke beleving moet de ruimte hebben? Omdat wij jou als mens heel erg belangrijk vinden en omdat wij mooie omgevingen willen creëren, die perfect bij onze opdrachtgever aan moeten sluiten, willen wij eerst van alles weten. We moeten elkaar eerst beter leren kennen. Wij moeten weten met wie we aan tafel zitten en dus stellen we een heleboel vragen net zolang totdat het ons duidelijk wordt, wie met ons in zee wil gaan en met welke wensen wij aan de slag gaan. Kortom: Welke beleving moet de ruimte hebben?

Beleving speelt bij ons als individu een grote rol, iedereen ervaart dingen op zijn of haar eigen manier.

Wat is nu beleving? Een zakelijke beschrijving van beleving is die vanuit het woordenboek;

Beleving is een
•    Bewuste ervaring
•    Belevenis
•    Ervaring
•    Innerlijke ervaring
•    Perceptie

Iedereen beleeft op zijn of haar manier. Ik kan bijvoorbeeld iets ontzettend lekker vinden of geëmotioneerd raken door een mooie omgeving terwijl jij of mijn buurman dit misschien heel anders zal ervaren.

Ik merk dat alles draait om de zintuigelijke beleving. “Maar wat is dat eigenlijk” hoor ik je  vragen? Waar hebben we het dan over?  

Zintuigen-icon2

Een zintuig is een orgaan dat prikkels waarneemt. Voorbeelden hiervan zijn prikkels van geluiden (horen), licht (zien), geuren, (ruiken)  smaken (proeven) en aanrakingen (voelen). Wanneer deze prikkels waarnemen geven ze een soort van seintje door naar onze zenuwen. Via de zenuwen gaat het seintje naar onze hersenen. Hierdoor word je bewust van wat je waarneemt; de zintuigelijke waarneming of beleving.

Wat is het belang van zintuigelijke waarneming?

Het geeft aan of je de ruimte als prettig ervaart of niet. Zijn de geluiden misschien te hard, dan moeten we gaan werken aan de akoestiek. Is het te donker en zie je de dingen niet zo goed, dan moet er iets gedaan worden aan de lichtbeleving (voldoende licht, sfeerverlichting, wegbewijzering), voelt de tafel of de leuning van de stoel te koud? Kies dan voor andere warmere materialen. Zit de bank te recht of is deze misschien doorgezakt, is de tafel te hoog bij de stoel waar je op zit; kijk dan naar de ergonomie, de juiste verhoudingen. Smaakt de koffie te slap, is de soep te koud, is het bestek wel schoon. Ruikt de ruimte muf? Allemaal elementen die bepalen of je je ergens prettig voelt of niet.

De volgende blog gaat over waarom deze beleving zo belangrijk is voor jou en voor mij. Hoe kan je de beleving beïnvloeden?