.mfp-title { display: none;}

We ontwerpen omgevingen voor mensen, om hen te helpen hun doel te bereiken. Dit doel kan van alles zijn. Bijvoorbeeld mensen zich thuis laten voelen in hun huis.

Wanneer het een kantoor betreft gaat het over het prettig en functioneel samenwerken van mensen en bij een ziekenhuis gaat het over de beïnvloeding en bevordering van een (snel) genezingsproces (healing environment). In een verzorgingshuis of verpleeghuis draait het om veiligheid en vertrouwen, om het creëren van een thuis gevoel. Zo hebben scholen weer behoefte aan een inspirerende omgeving, aan veiligheid, frisheid en een dynamische uitstraling. Crematoria of hospices moeten weer een troostrijke en mooie natuurlijke omgeving bieden. Iedere gebruiker vraagt om zijn of haar eigen omgevingsbeleving, zodat iedereen zich er prettig voelt en goed functioneert.

crematorium

Crematorium Eindhoven door Concepts & Images

kinderziekenhuis

Ontvangsthal kinderziekenhuis

Ongeacht wat je ontwerpt, uiteindelijk ontwerp je altijd een omgeving voor de mensen. In essentie streef je naar een gebouw dat de doelen van de bezoekers en bewoners zo goed mogelijk faciliteert. Je hebt dan rekening te houden met verschillende elementen. Enkele voorbeelden; zijn er veel omgevingsgeluiden terwijl je je moet concentreren, word je snel afgeleid door allerlei activiteiten om je heen? Doe dan wat met de akoestiek en met concentratie plekken.

gouden-handen

Klooster Gouden Handen in Montferland, gemeenteloket door Concepts & Images

Zorg voor aparte ontmoetingsruimtes en creëer prettige werkplekken met veel daglicht. Zorg dat het lichtplan zich aanpast aan het daglicht; meer licht op donkere dagen. Zorg voor sfeerruimtes en werkruimtes. Regel frisse lucht; kunnen er ramen worden opengezet en is er een goede temperatuurregeling aanwezig? Houd rekening met mooie zichtlijnen op de natuurlijke omgeving, ruimtes voor ontspanning, met ruimtes voor formele en informele bijeenkomsten.

Of het nu gaat om de inrichting van een huis, een kantoor, een ziekenhuis, school of verpleeghuis; alles draait om de mensen die er wonen, werken en verblijven. Daar richt je je specifiek op. Daarom is beleving zo belangrijk.

De belevingsgerichte zorg is een positieve ontwikkeling, omdat belevingsgerichte zorg goed aansluit bij de behoeften van bewoners en cliënten. Belevingsgerichte zorg is zorg die recht doet aan iemands persoonlijkheid en rekening houdt met zijn beleving van de situatie.

Ook dit is een vorm van kwaliteit bieden en gastvrijheid, omdat gastvrijheid gaat over aanspreken op gevoel. Het verbinding maken. Invoelend luisteren en responsief zijn. Gastvrijheid is zeer waardevol, het draait om een houding van jezelf, waarmee je een omgeving creëert waarin de klant , de bewoner in dit geval, zich welkom voelt. Om deze belevingsgerichte zorg aan te kunnen bieden, moet je meer weten van de levensloop van de bewoner. Zijn er belangrijke levensgebeurtenissen die nog steeds van invloed zijn. Hoe gaat de bewoner om met zijn toegenomen afhankelijkheid, hoe beleeft iemand zijn opname in een verpleeghuis. Veel bewoners hebben te maken met verlieservaringen, denk hierbij aan verlies van zelfstandigheid, verlies van sociale contacten en de vertrouwde woonomgeving.
Het is als ontwerper ook belangrijk dat je weet wat het ziektebeeld is van de bewoners. Bij dementie, kunnen bewoners zich bedreigd voelen, of verdwaald raken. Sommige bewoners zijn in zichzelf gekeerd, waardoor je weinig contact krijgt.

Binnen deze zorg is het daarom zo enorm van belang om de belevingsruimtes hierop aan te passen. Je ziet nog ruimtes die helemaal verwijzen naar vroeger, donker ingericht, weinig
licht, oude meubels, rommelige uitstraling.  Ik schrik daar vaak van. Een heel nieuw verpleeghuis dat een deprimerende uitstraling heeft wanneer het gaat om het interieur.

ouderen

Ouderen hebben behoefte aan moderne faciliteiten in hun verpleeghuis.
Zo blijkt uit een kleinschalig onderzoek door zes studenten. Dit onderzoek deden zij in opdracht van Fontys Hogescholen voor het VETO-project: Verpleeghuis van de Toekomst. Daarbij wordt gezocht naar de meest optimale woon- en werkomgeving voor iedereen die bij de dagelijkse zorg betrokken is.

In groepjes van twee gingen de studenten Maatschappelijke Zorg langs verschillende verpleeghuizen om te achterhalen wat de woon- en faciliteitwensen zijn en presenteerden hun resultaten. Eén groepje maakte verschillende foto’s in Ikea en namen samples van behang en tapijt mee naar de ouderen. Het viel de studenten op dat de voorkeur vaak naar modern uit ging. Sander (22): “We dachten dat ze van de oude stempel zouden zijn maar dat viel echt mee. Ze kozen voor meubels van nu in plaats van wat ze kennen van vroeger.” De studenten hebben hun resultaten in collages verwerkt en een aanbeveling geschreven. “Er zijn eigenlijk vier kernwoorden: vrijheid, openheid, kleurrijk en sfeer”, aldus Sander. Volgens Baddy (19) is het nu vaak nog te grauw in verpleeghuizen. “Ook missen ze een fleurige, grote tuin waar ze zelf plantjes kunnen verbouwen.”
Het is natuurlijk heel logisch dat ook hier dingen gaan veranderen. Ik zou daarom ook graag verandering in deze sfeerloze verpleeghuizen willen aanbrengen.  Lichte verblijfruimtes en verkeersruimtes ontwerpen voor ouderen, die prettig en vooral veilig voelen en aantrekkelijk zijn ingericht met leuk hedendaags meubilair met de juiste zithoogte voorzien van leuke en vooral praktische stoffen. Het is ook belangrijk om de ruimtes aantrekkelijk te maken voor de familie van de bewoners, zodat zij graag komen. De ouderen van straks, zijn de ‘jongeren’ de 50-ers van nu. . Een hele andere wereld. De interieurs van toen, zijn niet meer van deze tijd, dit vraagt dus om voortdurende aanpassing van de leefomgeving van ouderen.