Villa Sperata 1830

Velp 

Wij zijn bezig met een bijzonder project in Velp, met de villa Sperata, aan de stationsstraat.

Deze villa werd rond 1830 gebouwd en bestond toen uit één bouwlaag. De tweede bouwlaag is rond 1890 toegevoegd. Het heeft de stijl van het eclecticisme en ligt naast de spoorlijn. De tuin bevat nog enkele oude bomen. Het huis werd tussen 1860 en 1900 bewoond door steenfabrikant Hendrikus Avelingh.

Het bijzondere INTERIEUR heeft 18 kamers en is nagenoeg intact bewaard gebleven. Met name de betegeling is heel bijzonder. In het trappenhuis en de keuken bevinden zich geheel intacte tegelwanden en vloeren in zeer verschillende motieven. De gang is voorzien van diverse soorten zogenaamde ‘encaustic tiles’ oftewel gefigureerde cementtegels. Deze tegels zijn mogelijk afkomstig van de Engelse firma ‘Minton & co’. De tegels zijn voorzien van motieven uit de Neo-Gotiek.

De evenwijdig aan de trapleuning lopende tegelbeschildering in het trappenhuis zou ter plekke zijn aangebracht door de kunstenaar Labouchère, die o.a. voor De Porceleyne Fles in Delft ontwierp. Tegels met hetzelfde motief bevinden zich eveneens in de gang als lambrisering.

De tegels vormen een fraai voorbeeld de Nederlandse variant van de Art Nouveau of Jugendstil.

We zijn gestart om de hal in zijn geheel op te frissen en weer zijn statigheid terug te geven. Het marmeren van de wanden, het schilderen in de juiste kleurtonen en het terugbrengen van de gesjabloneerde bloemen aan het plafond. Via 3-D visualisaties en een filmpje presenteren het wij aan onze opdrachtgevers, zodat er een goed beeld ontstaat van het mogelijke resultaat.

Neem een kijkje...