Villa Sperata 1830

Velp

Wij zijn bezig met een bijzonder project in Velp, met de villa Sperata, aan de stationsstraat.

Deze villa werd rond 1830 gebouwd en bestond toen uit één bouwlaag. De tweede bouwlaag is rond 1890 toegevoegd. Het heeft de stijl van het eclecticisme en ligt naast de spoorlijn. De tuin bevat nog enkele oude bomen. Het huis werd tussen 1860 en 1900 bewoond door steenfabrikant Hendrikus Avelingh.

Het bijzondere INTERIEUR heeft 18 kamers en is nagenoeg intact bewaard gebleven. Met name de betegeling is heel bijzonder. In het trappenhuis en de keuken bevinden zich geheel intacte tegelwanden en vloeren in zeer verschillende motieven. De gang is voorzien van diverse soorten zogenaamde ‘encaustic tiles’ oftewel gefigureerde cementtegels. Deze tegels zijn mogelijk afkomstig van de Engelse firma ‘Minton & co’. De tegels zijn voorzien van motieven uit de Neo-Gotiek.

De evenwijdig aan de trapleuning lopende tegelbeschildering in het trappenhuis zou ter plekke zijn aangebracht door de kunstenaar Labouchère, die o.a. voor De Porceleyne Fles in Delft ontwierp. Tegels met hetzelfde motief bevinden zich eveneens in de gang als lambrisering.

De tegels vormen een fraai voorbeeld de Nederlandse variant van de Art Nouveau of Jugendstil.

We zijn gestart om de hal in zijn geheel op te frissen en weer zijn statigheid terug te geven. Het marmeren van de wanden, het schilderen in de juiste kleurtonen en het terugbrengen van de gesjabloneerde bloemen aan het plafond. Via 3-D visualisaties en een filmpje presenteren het wij aan onze opdrachtgevers, zodat er een goed beeld ontstaat van het mogelijke resultaat.

 

Yellow (Art) Room

De eerste kamer van de Villa Sperata is klaar in zijn ontwerp. We gaan in totaal 8 kamers hiervoor ontwerpen. Iedere kamer krijgt zijn eigen bijzondere sfeer.
We hebben gekozen voor verschillende kleuren. De Yellow (art) room wordt nu uitgevoerd. Dit is de kleinste kamer. Voor de beleving hebben we gebruik gemaakt van een behang dat diepte aangeeft, een voorstelling met een lente-achtig landschap ’Bloeiende weide’ van Egbert Rubertus Derk Schaap (1877-1939) in het bezit van het Rijksmuseum.
Voor de opdrachtgever hebben we het ontwerp in 3-D gezet en er ook een filmpje van gemaakt.

Nature Room

The Nature room
Ook de tweede kamer (2e van 8 in totaal) van de prachtige Villa Sperata is klaar in zijn ontwerp.
Deze kamer krijgt de naam ‘the nature room’. Alles ademt natuur uit. De natuurlijke motieven van de stoffen op de wand en de gordijnen lopen prachtig in elkaar over. Ook de stoelen en het klassieke bedbord, worden met een stof bekleed met natuurlijke elementen.
In de badkamer hebben we groene marmeren tegels van 120 x 120 cm (Grespania, 5,6 mm) toegepast. Deze tegel gebruiken we ook als front van een kast voor de koffiehoek. Centraal in de ruimte komt het bad te staan in een ovale omarming bekleed met een samengesteld mozaïek op kleur in allerlei zachte groentinten (SICIS).
De zachte ingetogen grijsgroene kleur van de wanden en het plafond lopen in elkaar over. De originele inbouwkast wordt hersteld en ingericht als kledingkast.
De plafonds krijgen ornamenten en de wanden worden aangekleed met sierlijsten.
Het geheel ademt rust uit.
Ook deze kamer was een genot om aan te werken.
Op naar de volgende sfeervolle verblijfsruimte.

Sea Breeze Room

De 3e kamer (3e van 8 in totaal) van de prachtige Villa Sperata hebben wij voorbereid voor uitvoering.

Deze kamer is een kamer en suite met een apart bad-douche en slaapgedeelte. Beide ruimtes hebben een frisse uitstraling zonder dat het koud voelt. De kleur van turkoois valt meteen op. Turkoois heeft een kalmerende werking, je voelt je beschermd. Het geeft de ruimte het gevoel van een sea breeze..

Ook in deze kamer zijn alle materialen en kleuren op elkaar afgestemd. Verschillende tonen turqouise in combinatie met goud en roomwit.

Neem nu de badkamer; de ronde douche staat in het midden gepositioneerd. Vanuit het slaapgedeelte heb je hier een prachtige zichtlijn op de open douche die rijk gedecoreerd is met een zorgvuldig samengesteld palet van mozaïek steentjes (Sicis). De zandkleur van de douchevloer loopt langzaam over in een turquoise kleur richting plafond. Het toilet bevindt zich in een aparte ruimte achter een deur. De tegelvloer van de badkamer heeft een mooi patroon in zachte kleuren.

Ook deze kamer en suite heeft een rustige uitstraling terwijl het plafond rijk gedecoreerd is met gouden ornamenten en sierlijsten..
De kasten tussen de beide kamers worden volledig hersteld.

Oude spiegels, mooi gebruikt meubilair en rijke stoffen doen de rest. Wat een genot om hier aan te werken.

Hammam room

De prachtige hammamkamer beschikt over een bijzonder bad dat in een getoogde nis is geplaatst met mozaïeken op de wand en vloer in aardse tinten. In deze nis bevindt zich ook een kleine kitchenette met koelkast. Alle wanden zijn donker, bekleed met een roomwitte hoge lambrisering wat de kamer een prachtige sfeer geeft. Nergens vind je harde hoeken. Afgeronde wanden en getoogde doorgangen, zorgen voor een zachte uitstraling. Er hangt een enorme afbeelding, geprint op linnen, van de kunstenaar Alfred Stevens ‘La femme au bain’ uit 1867 ( Musee d’Orsay).
De gehele sfeer van de kamer ademt rust uit. Een goede sfeerverlichting, een Japans toilet en heerlijke douche nodigen uit om lekker te ontspannen en weer bij jezelf te komen.

The Virgin room

Een maagdelijk witte kamer in verschillende wittinten in combinatie met naturel hout.
Er komt veel natuurlijk licht binnen. De witte spiegelkasten met verborgen koelkastje, het rijk versierde witte reliëf behang, de wit geschilderde houten plafonds, de naturel houten schuifdeuren naar de badkamer en de afgeronde wanden, zorgen voor een Zen gevoel. Je wordt door rust omgeven. De badkamer heeft een Japans toilet, een doucheruimte betegeld met wit mozaiek en een naturel houten badmeubel op maat. Ook het meubilair is met een roomwitte stof bekleed. Kortom; een kamer om van te dromen….

Neem een kijkje ...in de hal

Neem een kijkje ...in de Yellow Room

Neem een kijkje ...in de Nature Room

Neem een kijkje ...in de Sea Breeze Room

Neem een kijkje ...in de Hammam Room

Neem een kijkje ...in de Hammam Room