Villa Sperata 1830
Velp
Wij zijn bezig met een bijzonder project in Velp, met de villa Sperata, aan de stationsstraat.
Deze villa werd rond 1830 gebouwd en bestond toen uit één bouwlaag. De tweede bouwlaag is rond 1890 toegevoegd. Het heeft de stijl van het eclecticisme en ligt naast de spoorlijn. De tuin bevat nog enkele oude bomen. Het huis werd tussen 1860 en 1900 bewoond door steenfabrikant Hendrikus Avelingh.
Het bijzondere INTERIEUR heeft 18 kamers en is nagenoeg intact bewaard gebleven. Met name de betegeling is heel bijzonder. In het trappenhuis en de keuken bevinden zich geheel intacte tegelwanden en vloeren in zeer verschillende motieven. De gang is voorzien van diverse soorten zogenaamde ‘encaustic tiles’ oftewel gefigureerde cementtegels. Deze tegels zijn mogelijk afkomstig van de Engelse firma ‘Minton & co’. De tegels zijn voorzien van motieven uit de Neo-Gotiek.
De evenwijdig aan de trapleuning lopende tegelbeschildering in het trappenhuis zou ter plekke zijn aangebracht door de kunstenaar Labouchère, die o.a. voor De Porceleyne Fles in Delft ontwierp. Tegels met hetzelfde motief bevinden zich eveneens in de gang als lambrisering.
De tegels vormen een fraai voorbeeld de Nederlandse variant van de Art Nouveau of Jugendstil.
We zijn gestart om de hal in zijn geheel op te frissen en weer zijn statigheid terug te geven. Het marmeren van de wanden, het schilderen in de juiste kleurtonen en het terugbrengen van de gesjabloneerde bloemen aan het plafond. Via 3-D visualisaties en een filmpje presenteren het wij aan onze opdrachtgevers, zodat er een goed beeld ontstaat van het mogelijke resultaat.
Yellow (Art) Room
De eerste kamer van de Villa Sperata is klaar in zijn ontwerp. We gaan in totaal 8 kamers hiervoor ontwerpen. Iedere kamer krijgt zijn eigen bijzondere sfeer.
We hebben gekozen voor verschillende kleuren. De Yellow (art) room wordt nu uitgevoerd. Dit is de kleinste kamer. Voor de beleving hebben we gebruik gemaakt van een behang dat diepte aangeeft, een voorstelling met een lente-achtig landschap ’Bloeiende weide’ van Egbert Rubertus Derk Schaap (1877-1939) in het bezit van het Rijksmuseum.
Voor de opdrachtgever hebben we het ontwerp in 3-D gezet en er ook een filmpje van gemaakt.
Nature Room
The Nature room
Ook de tweede kamer (2e van 8 in totaal) van de prachtige Villa Sperata is klaar in zijn ontwerp.
Deze kamer krijgt de naam ‘the nature room’. Alles ademt natuur uit. De natuurlijke motieven van de stoffen op de wand en de gordijnen lopen prachtig in elkaar over. Ook de stoelen en het klassieke bedbord, worden met een stof bekleed met natuurlijke elementen.
In de badkamer hebben we groene marmeren tegels van 120 x 120 cm (Grespania, 5,6 mm) toegepast. Deze tegel gebruiken we ook als front van een kast voor de koffiehoek. Centraal in de ruimte komt het bad te staan in een ovale omarming bekleed met een samengesteld mozaïek op kleur in allerlei zachte groentinten (SICIS).
De zachte ingetogen grijsgroene kleur van de wanden en het plafond lopen in elkaar over. De originele inbouwkast wordt hersteld en ingericht als kledingkast.
De plafonds krijgen ornamenten en de wanden worden aangekleed met sierlijsten.
Het geheel ademt rust uit.
Ook deze kamer was een genot om aan te werken.
Op naar de volgende sfeervolle verblijfsruimte.
Sea Breeze Room
De 3e kamer (3e van 8 in totaal) van de prachtige Villa Sperata hebben wij voorbereid voor uitvoering.
Deze kamer is een kamer en suite met een apart bad-douche en slaapgedeelte. Beide ruimtes hebben een frisse uitstraling zonder dat het koud voelt. De kleur van turkoois valt meteen op. Turkoois heeft een kalmerende werking, je voelt je beschermd. Het geeft de ruimte het gevoel van een sea breeze..