Ontwerp raadzaal Hoogeveen

Ik denk dat wij in januari 2016 zijn uitgenodigd bij de gemeente Hoogeveen. Onze eerste kennismaking was met Cindy van Elken en Jan Lemstra. Een bijzonder leuke kennismaking waarbij de vraag werd gesteld of wij mee wilden denken om de huidige raadzaal te vernieuwen. De wens is altijd geweest dat men elkaar kan zien. Wij hebben gezocht naar meerdere mogelijkheden. Niet alleen het herinrichten van de huidige raadzaal maar ook een van de vele oplossingen was om de benedenruimte, als raadzaal in te richten. Hier zijn verschillende opzetten voor gemaakt, alles gepresenteerd d.m.v. visuals uitgevoerd door Sjoerd Jansen onze collega en 3-D tekenaar. Het is een intensief proces geweest om van alle opties een raming te maken waarin alles werd meegenomen.

Hieruit is de keuze ontstaan om verder te gaan met het ontwerp van de huidige raadzaal. Nadat deze keuze is gemaakt, haakte DB audiovisueel aan voor beeld en geluid. Het mooie van dit overleg en deze samenwerking is, is dat deze partij zich schikte naar het ontwerp en meekeek naar het esthetische. Nadat de raming was goedgekeurd zijn we voorbereidingen gaan treffen voor de uitvoering.

De beleving van de raadzaal moest warm zijn, omarmend, goed voelen. Een raadzaal ontworpen vanuit de zintuigelijke beleving. Dat betekent dat alle elementen goed moeten voelen, goed op elkaar aan moeten sluiten. We hebben het dan over voelen, horen, ruiken/proeven en zien.

Wat het voelen betreft; het voelt hier erg aangenaam. Alles klopt; het licht is goed, het geluid is perfect, het ruikt hier fris en wanneer je naar de materialen kijkt; de vloerbedekking voelt zacht, en oogt als zand. Het mooie aan deze vloerbedekking is dat hij er iedere keer weer anders uitziet en ieder persoon laat letterlijk een footprint achter.. het leeft….er is ook een prachtige knuffelwand bij de schermen ontstaan doordat de vloerbedekking doorgetrokken is.

Het meubilair. De stoffen van de stoelen zijn opgebouwd uit wol..

De stoelen voor de burgemeester, de wethouders en de raadsleden zijn hergebruikt. Deze stoelen waren nog prima en zijn herstoffeerd in een mooie wollen stof. De kleuren zijn zacht en zijn mooi op elkaar afgestemd en komen ook terug in de stoffering van de stoelen van de bezoekers.

Het meubilair moest omarmend zijn. We hebben zelf een ronde tafel ontworpen die uitgevoerd is door een meubelleverancier. Een tafel die makkelijk te verplaatsen is en licht in gebruik. Hij staat hier geweldig. Voor de debattafel hebben we een ontwerp gemaakt in naturel eikenhout. Deze tafel is een knap stukje ambacht. Michiel Lelivelt, de meubelmaker, heeft deze prachtige tafel gerealiseerd. De cable cubbies zijn erin verwerkt en met fineer bekleed. Hier is er maar 1 van en die staat toevallig hier in Hoogeveen. Wij hopen dat er vele mooie debatten aan deze tafel gevoerd mogen worden.

De andere wand is echt bijzonder; ik ben hiervoor met een fotograaf de omgeving van Hoogeveen gaan fotograferen. Een hele dag hebben we gezocht naar mooie plekken om te fotograferen. De foto’s hebben we gebruikt voor een fotocollage voor de gordijnen. Deze fotocollage is op de voile geprint. En natuurlijk een prachtige foto van een natuurlijke omgeving, een vennetje voor de akoestische achterwand. De gordijnen en de achterwand zijn gerealiseerd door de firma In Zee uit Leiden. Ook dit is prachtig stukje vakmanschap, zeker wanneer je ziet hoe of de wand is afgewerkt en de deur in de wand is opgenomen. De vlijmscherpe foto’s zijn genomen door de fotograaf waar ik graag mee samen werk; Iemke Ruige.

Wij, Jan van Hekke en ik, willen namens het team van Concepts & Images, een ieder bedanken voor de prettige samenwerking. Samen hebben we er een prachtige raadzaal van gemaakt waarvan wij hopen dat hier vele mooie momenten zullen plaatsvinden.

Hartelijk dank voor het vertrouwen.

 

 

Neem een kijkje...